Maasduinen

Volop genieten in de Maasduinen

Het Nationaal Park de Maasduinen is een veelzijdig vakantiegebied in Noord-Limburg, tussen Mook en Beesel waar u nog volop kunt genieten van echte natuur, rust en ruimte. Met daarnaast toch de mogelijkheid om te genieten van de vele culturele hoogstandjes en unieke ontspanningsmogelijkheden. Zo is er het water dat u niet alleen in de Maas voorbij ziet stromen, maar ook terug vindt in de talrijke plassen, vennen en rivieren; want waar duinen zijn, is water.

Al dat water in combinatie met het uitgestrekte bos- en heidegebied hebben er voor gezorgd dat een deel van de Maasduinen officieel is erkend als Nationaal Park. Bovendien zijn de Maasduinen een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Steden en dorpen

Limburg is voorzien van vele kleine dorpjes met mooie oude huizen en een rijkdom aan historische monumenten. En wie kent ze niet: de steden als Roermond en Venlo. In bijna iedere dorp of stad in Limburg valt er wel wat te ontdekken de schatkamer vol verassingen gaat iedere ochtend bij het krieken van de dag weer voor u open, zodat u 's avonds weer met een tevreden gevoel kunt terugkijken op een heerlijke belevenis. En aan het eind van uw verblijf zult u zich verbaasd afvragen of de vakantie nu echt al afgelopen is, want u hebt nog lang niet alles ontdekt.

Afferden 

Afferden, het noordelijkste dorp van de gemeente Bergen maakt deel uit van het Nationaal Park De Maasduinen. Vanuit het dorp loopt men direct het uitgestrekte natuurgebied in dat een afwisseling kent van verschillende bossen, heidevelden en vennen. 

Kasteelruïne Bleijenbeek

De geschreven geschiedenis van kasteel Bleijenbeek gaat terug tot 1405. Vele jaren was het kasteel Bleijenbeek in bezit van adellijke families, die hier woonden met hun gezinnen. Evenals de bewoners heeft het kasteel voor- en tegenspoed gekend.

Tijdens de tachtigjarige oorlog hebben de Spanjaarden het kasteel ingenomen (1589). In de zeventiende eeuw is het zwaar beschadigde gebouw hersteld en uitgebreid. Toen heeft het kasteel de vorm gekregen, die in grote lijnen behouden is tot het fatale bombardement in februari 1945.

Meer informatie

Vennen en plassen

De Eckeltse beek

Deze beek ontspringt in Duitsland en loopt via Siebengewald en de omgeving van de kasteelruïne tot Afferden, waar hij uitmondt in de Maas. Het stroomgebied van de beek telt verschillende waardevolle heideterreinen en er bevinden zich een aantal populaties van de zeldzame Knoflookpad. Ook heeft de bever zich er spontaan gevestigd.

De Quin

Een stukje landschap waar  men goed kan zien hoe deze omgeving er uit zag voordat het bebost werd. Vanaf een zanderige heuveltop overziet men een schitterende schakering van vennen temidden van een glooiend heideveld. 

De Duvelskuul

De Duvelskuul (Duivelskuil) is net als de Quin een heide- en vennengebied, en bestaat uit vennetjes omringd door rivierduinen.

Het Esven

Verscholen tussen een weelderige begroeiing ligt het Esven. Doordat de leemlaag onder dit ven is beschadigd fluctueert het waterpeil sterk waardoor grote delen van het ven langdurig droogvallen. Het ven wordt geheel omsloten door bos. 

Het Zevenboomsven

Het zevenboomsven is een plek waar de wind in de ijstijd zand heeft weggeblazen waardoor een laagte ontstond. In deze ondiepe kom is, toen het warmer werd, regenwater blijven staan en heeft zich een ven ontwikkeld.